Contacteer ons

Ga naar de contactpagina als u vragen hebt over EPC & EPB

Wat is het verschil tussen EPB & EPC?

Er bestaat heel wat verwarring over het verschil tussen EPB en EPC. EPB staat voor Energie prestatie en Binnen klimaat en EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat. Een EPB-berekening moet opgesteld worden bij een nieuwbouw project of een verbouwing en een EPC-berekening moet opgesteld worden bij het verkopen of verhuren van een woning. In een EPB-berekening worden de materialen waaruit het gebouw is opgetrokken (bouwstenen, isolatie, ramen, …) en de installaties (ventilatie, verwarming, warm tapwater, …) vrij gedetailleerd ingegeven. Een EPB-berekening geeft dan ook een vrij gedetailleerd beeld van het energieverbruik van een woning. Een EPC-berekening wordt gemaakt op basis van een bezoek van een energieverslaggever aan de woning. Deze controleert ondermeer de kwaliteit van de ramen, het bouwjaar, … en geeft deze gegevens in in een software pakket dat op basis hiervan een analyse maakt en een geschat energieverbruik weergeeft.

EPB-berekeningen moeten uitgevoerd worden door een EPB-verslaggever. Deze moet een diploma architectuur, industrieel ingenieur, burgerlijk ingenieur of bio-ingenieur hebben. Een EPC-berekening moet uitgevoerd worden door een energieverslaggever type A. Iedereen kan energie verslaggever type A worden na het volgen van een opleiding en dit heeft er soms toe geleid dat EPC-berekeningen tegen een lage prijs en met een slechte kwaliteit werden uitgevoerd. Maar met Studiebureau Haegebaert mag u op uw twee oren slapen en rekenen op een kwalitatieve, correcte EPC-berekening!

Moet er bij de verkoop of verhuur van een nieuwbouwwoning een EPC opgemaakt worden?

Voor nieuwbouwwoningen waarvoor de bouwaanvraag werd ingediend na 1 januari 2006 moet er een EPB-berekening worden opgesteld. Bij de EPB-berekening wordt er een “energiecertificaat bij bouw” opgemaakt en het is dus niet nodig om nog een extra EPC te laten opmaken. Werd de bouwaanvraag voor de nieuwbouwwoning aangevraagd voor 1 januari 2006 moet er geen EPB-berekening worden uitgevoerd en is het dus wel noodzakelijk om een EPC te laten opstellen.

Moet er bij de verkoop of verhuur van een verbouwde woning een EPC worden opgemaakt?

Bij een verbouwing moet er een EPB-berekening worden opgesteld, maar hierin worden enkel de nieuw opgetrokken constructie delen (nieuwe muren, nieuwe ramen, …) in rekening gebracht. Er wordt dus geen “energiecertificaat bij bouw” opgesteld en als men een verbouwde woning wil verkopen of verhuren is het dus wel verplicht om een EPC te laten opstellen.